Organiseer zelf je Buitenpret-tafel!

Buitenpret! Buurt aan zet!

Het opzet is om samen met buren, familie, collega’s, vrienden… na te denken en ideeën te verzamelen over hoe we de speelpleinen en buitenruimte in onze buurt en in heel Sint-Truiden aangenamer kunnen maken voor onze kinderen en jongeren. Hoe kan Sint-Truiden een fijne stad zijn voor kinderen en jongeren? Hoe kunnen we speelpleinen inrichten zodat we plekken krijgen waar kinderen en jongeren graag samenkomen en fijn kunnen spelen? Waar zie jij mogelijkheden?

3 goede redenen om een Buitenpret-tafel te zetten

 1. Je kan samen met andere (buren, ouders, leerkrachten, kinderen, jongeren,…) zotte ideeën bedenken en ze doorgeven aan de Stad en zo de Stad mee vorm geven.
 2. Uit de gesprekken haal je ongetwijfeld ook ideeën en inzichten die interessant kunnen zijn voor jezelf of voor je organisatie.
 3. We hebben een aantal formules en ondersteunend materiaal ontwikkeld. Als je ons laat weten waar en wanneer je iets wil organiseren, kan je bij de jeugddienst terecht voor ondersteuning.

Hoe begin ik eraan?

Je wil wel, maar hoe begin je eraan? Waar vind je mensen? Hoe overtuig je mensen om deel te nemen? Hoe kondig je een gespreksmoment aan? Vaak is net deze eerste stap de moeilijkste.

Enkele tips:

 • Zoek een of twee mensen die met jou de handen in elkaar willen slaan om een debat of gesprek op te zetten.
 • Zoek een plek waar het kan plaatsvinden: bij je thuis aan de keukentafel, in het buurthuis, in de schoolrefter, in de klas, het jeugdhuis… .  Je mag ook gebruikmaken van de lokalen de stad. Neem hiervoor contact met de jeugddienst.
 • Zoek een geschikt moment: tijdens de middagpauze, op een avond, …
 • Zoek mensen die mee in gesprek willen gaan. Maak reclame. Je kan hierbij gebruik maken van een van de affiche met invulvak of van de flyers om je eigen event aan te kondigen. Durf mensen persoonlijk aan te spreken.
 • Maak het niet te groot: het hoeft echt geen avondvullend programma te zijn met 100 mensen. Het hoeft geen uren te duren. Op een halfuurtje kan je ook al heel wat zeggen.
 • Je hoeft het niet over alle vragen te hebben. Kies er gerust eentje of enkele uit.
 • Maak gebruik van die gelegenheden en momenten waarop sowieso al mensen bij mekaar zijn: een geplande vergadering, een middagpauze, een les…
 • Maak het gezellig. Een drankje, een hapje… Zorg dat je ’t zelf fijn en boeiend vindt, dan vinden anderen dat ook.
 • Stuur een mailtje naar buitenpret@sin-truiden.be of bel naar de jeugddienst op 011 70 18 80. Zij helpen je met plezier verder.

Hoe pak ik het aan?

Om jullie te helpen om een Buitenpret-tafel goed te laten verlopen hebben we 3 formules ontwikkeld:

 • SMALL Voor een kleine groep: een gewoon tafelgesprek
 • MEDIUM Voor een iets grotere groep (> 8 personen): de journalistenmethode
 • LARGE: voor echt grote groepen (> 20 personen)

SMALL Voor een kleine groep: een gewoon tafelgesprek

Maak het niet moeilijker dan het is! Gewoon een goed gesprek is vaak het beste gesprek. We hebben leuke ‘tafelbladen’ die je kan gebruiken om te noteren.

Download de uitleg.

Download de invulbladen.

MEDIUM: Voor een grotere groep van meer dan 16 pers.

Een heel eenvoudige formule voor wat grotere groepen is de journalistenmethode, waarbij je mekaar gaat interviewen. De fiche loodst je stap voor stap door de aanpak. Je kan ook gebruik maken van de notitiebladen.

Download de uitleg.

Download de invulbladen.

LARGE: Voor echt grote groepen van meer dan 20: het Worldcafé

Voor echt grote groepen is er de aanpak van het Worldcafé. We beschrijven alle stappen in de fiche. Ook hier hebben we invulbladen die je op de tafels kan leggen.

Download de uitleg.

Download de invulbladen.

 

Hier kan je ook een voorbeeldbrief of mail vinden die je kan gebruiken om mensen uit te nodigen.

BELANGRIJK!: geef de verzamelde ideeën in op www.buitenpret.net zodat ze anderen en de stad kunnen inspireren. Het kan ook fijn zijn er voor je buitenpret-tafel al eens te gaan kijken.

 

Ten slotte: de centrale vragen

 1. Heb jij een concreet idee voor een speelplein of een andere plek in jouw buurt waar peuters en kleuters fijn kunnen spelen?
 2. Heb jij een concreet idee voor een speelplein of een andere plek in jouw buurt waar kinderen van 6 tot 12 fijn kunnen spelen?
 3. Heb jij een concreet idee voor een speelplein of een andere plek in jouw buurt waar jongeren van 12 tot 18 jaar kunnen samenkomen en spelen?
 4. Heb je nog andere ideeën voor speel- en ontmoetingsplekken niet specifiek in jouw buurt, maar elders in Sint-Truiden?

Geef helder aan hoe je dit ziet en waar. Geef ook aan waarom jouw idee precies een goed idee is.